Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van, je raadt het al, Apple. Met deze smartwatch heeft Apple al 6 series uitgebracht en elke keer komt deze weer een stukje bij het ideaalbeeld wat Apple voor ogen heeft. Net zoals alle andere producten werkt de Apple Watch naadloos samen met andere Apple producten.

Beoordeeld met een 9/10
N
Alle producten werken naadloos samen
N
Premium kwaliteit
N
Populair merk

In 2015 lanceerde tech gigant Apple de eerste Apple Watch. Met miljoenen verkochte exemplaren in het eerste jaar zou het bedrijf achter de iPhone, iPad en uiteraard de Mac computers in één klap de meest verkochte smartwatch op hun naam zetten. Eind 2020 kwam het aantal iWatch dragers rond 100 miljoen uit. Niet slecht voor een merk dat nooit eerder een horloge had gemaakt. Waarom is de Apple smartwatch zo populair? Is de iWatch echt zoveel beter dan de rest? Is dit de beste smartwatch van het moment?

Geschiedenis van de Apple Watch

De eerste geruchten van een horloge door Apple dateren uit 2011. Er werd gedacht dat er een draagbare versie van de populaire iPod muziekspeler zou verschijnen. Dat is op zich geen vreemde gedachte want er waren al diverse bandjes op de markt om een MP3 speler of smartphone aan je pols te dragen. In 2013 werden de geruchten sterker waarbij regelmatig een polshorloge met gebogen scherm werd beschreven. In 2014 onthulde Tim Cook van Apple dat er inderdaad een smartwatch zou komen. De lancering viel samen met de iPhone 6. In eerste instantie werd de nadruk vooral gelegd op de iWatch als mode-accessoire, later kwamen er steeds meer ‘health’ functies waarmee het product gepositioneerd werd als een activity tracker en product om de gezondheid mee in de gaten te houden en te verbeteren. Overigens is de term iWatch niet de officiële benaming voor dit horloge, zelf spreken ze van de Apple Watch. Ze hebben overigens wel de rechten op de niet-officiële term in handen.

Modellen (2015-2020)

Dit zijn de modellen die tussen 2015 en 2020 zijn verschenen: Eerste generatie (2015): Het debuut model was direct succesvol, toch viel er nog wel wat te verbeteren. Er was geen GPS aan boord en de kast was niet waterdicht. Serie 1 (2016): Er kwamen twee nieuwe modellen uit in 2016 waarvan dit het ‘budget’ model is. Ook hier is geen GPS aanwezig en ook dit model is niet waterdicht. De prijs lag wel lager dan de versie uit 2015. Serie 2 (2016): Met GPS, waterdicht tot 50 meter en een tweemaal zo helder scherm was dit een volwassen smartwatch. Dat moest ook wel want de concurrentie was bezig met een inhaalslag. Serie 3 (2017): Dankzij de snellere processor werd het mogelijk om de Siri spraakassistent te gebruiken. Ook werd er een hoogtemeter aan toegevoegd zodat de iWatch weet of je trappen loopt. Serie 4 (2018): Het scherm werd groter, de randen smaller en de hoeken ronder. Dit is het eerste consumenten product met een FDA goedkeuring voor ECG scan. Je kunt nu nauwkeurig je hartritme meten. Serie 5 (2019): Eindelijk werd er een always-on display ingebouwd, een kompas en de optie om direct nooddiensten te bellen. Hiermee werd de Apple smartwatch als gezondheid instrument gepositioneerd. Serie 6 (2020): Naast relatief beperkte verbeteringen van bestaande features is er ditmaal een sensor aanwezig om het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Serie 4 en 5 verdwenen uit het assortiment, Serie 3 mocht blijven. SE 2020 (2020): Net zoals met de iPhone al tweemaal eerder met succes was gedaan kwam er voor het eerst een Special Edition Apple Watch die iets eenvoudiger is dan de Serie 6 en daardoor ook een stuk goedkoper is.

Ook het bandje is belangrijk

Apple is niet een merk dat nadruk legt op CPU, GPU, Gigabytes of Teraflops. In hun marketing gebruiken ze liever termen die de gemiddelde consument begrijpt. Naast de technologie in de horloges is er ook veel keuze in horlogebandjes. Zo kun je de smartwatch personaliseren naast de keuze in kast kleur. Zo is er een sport band, een klassieke of juist moderne sluiting, een leren loop, Milanese loop, geweven nylon en ook een speciale Nike horlogeband. Houd er rekening mee dat deze bandjes niet op alle modellen passen, let ook op de maat.

Wat maakt de iWatch anders dan de rest?

Een belangrijke beperking van de Apple Watch ten opzichte van andere beste smartwatches van nu is de noodzaak voor een iOS smartphone om verbinding mee te maken. Dit betekent dus dat je naast een Apple smartwatch ook altijd een iPhone nodig hebt. Uiteraard kun je na instellen een aantal functies gewoon gebruiken zonder telefoon in de buurt, maar bijvoorbeeld installatie en koppelen voor geavanceerde functionaliteit werkt alleen met iPhones. Aangezien er meer Android smartphones in omloop zijn is lijkt dit een vreemde keuze. Het zorgt er wel voor dat het gebruik van het apparaat en de apps uitstekend op elkaar afgestemd zijn. Als je een iPhone bezit dan ligt een Apple Watch kopen voor de hand, als dit niet het geval is zul je niet snel overstappen naar dit horloge. Er zijn weinig functies die je elders niet kunt vinden. Een ander onderscheidend kenmerk van de iWatch is de vorm van het scherm. Horloges die draaien op het Wear OS van Google hebben een rond scherm. Dit komt meer overeen met traditionele horloges. Er is hier geen ‘beste’ keuze, het is meer een kwestie van persoonlijke voorkeur. Merken die een eigen systeem gebruiken zoals de beste sporthorloge Fitbit hebben soms sterk afwijkende schermen, de Xiaomi Mi Watch lijkt verdacht veel op de Apple smartwatch maar werkt op basis van heel andere technologie. Een rechthoekig scherm past in theorie wat beter bij het concept van een telefoon scherm of computer, een rond scherm sluit dan weer beter aan op het ontwerp van een analoog horloge.

Moet je de Apple smartwatch kopen?

De 2020 Apple Watch SE editie is wat betreft de prijs voor Apple standaarden nog heel betaalbaar, de Serie 6 is een premium smartwatch met een hoger prijskaartje. Het zijn stijlvolle horloges met volop mogelijkheden voor personalisering, zowel de hardware als software werkt uitstekend. Je hebt wel een iPhone nodig, met een Android smartphone kom je helaas niet ver. Als uitbreiding op jouw iOS en Mac apparaten is de Apple Watch zeker de moeite waard, als je een Android telefoon hebt dan kun je beter naar een ander product kijken. Daarnaast zijn er ook diverse merken en modellen die zowel op Android als iOS werken, de iWatch heeft daarmee zeker concurrentie op hun eigen platform.