Apple MacBook Air 13″ (2020) review

Met een nieuwe versie in 2022 is het de vraag of de Apple MacBook Air 13″ (2020) nog steeds de moeite waard is. Als je wel de voordelen van een Mac wilt hebben maar niet de ‘Apple Belasting’ wilt betalen dan is het helemaal geen verkeerd idee om de specificaties van de MacBook Air 2020 even te bekijken. Ouder betekent niet altijd verouderd.

Beoordeeld met een 8/10
N
Snelle Apple M1 chip
N
Batterijduur tot wel 18 uur
N
Lichtgewicht MacBook, ideaal voor op reis

Conclusie: Apple MacBook Air 13″ (2020) dé laptop voor jou?

Bij laptops geldt vaak dat ze verouderd zijn op het moment dat je het apparaat uit de doos haalt. Dat is met deze MacBook van twee jaar geleden niet het geval. De opvolger van 2022 is een wat magere upgrade met features waar niet iedereen op zit te wachten. Als je voor 300 euro goedkoper een bijna gelijkwaardige MacBook Air uit 2020 koopt dan is de keuze snel gemaakt. Zeker als je met een krap budget zit. Toen deze laptop werd gelanceerd waren de recensies lovend, hoe staat het nu?

Apple MacBook Air 13″ (2020) snelle M1 processor

In plaats van standaard chips te gebruiken heeft Apple ditmaal gekozen voor een eigen processor. De M1 brengt de prestaties van de Apple MacBook Air 13″ (2020) naar een nieuw niveau. Het bedrijf uit Cupertino mag dan bekritiseerd worden vanwege hun soms eigenwijze gedrag en gesloten systeem maar de M1 processor bewijst dat ze wel verstand hebben van techniek. Met dit model zit je niet snel aan het dak.

Apple MacBook Air 13″ (2020) echte Mac met iOS eigenschappen

De grens tussen desktop, laptop en mobiel wordt steeds vager, zelfs mobiele apps draaien nu op laptops. Wees gerust want de MacBook Air 2020 is geen veredelde iPad maar een echte computer dankzij macOS Big Sur onder de motorkap. Alle serieuze apps waar je bekend mee bent werken soepel, alleen bij zeer complexe berekeningen moet je wat geduld hebben.

Apple MacBook Air 13″ (2020) accu gaat lang mee

Je hoeft niet in de buurt van een stopcontact te werken want je komt de dag wel door op een volgeladen Apple MacBook Air 13″ (2020). Het systeem heeft geen ingebouwde ventilator zodat het systeem ook lekker stil blijft. Je merkt bij processor intensieve handelingen wel dat de behuizing opwarmt maar niets om je zorgen over te maken. Deze laptop wordt je onafscheidelijke kameraad, waar je ook heen gaat.

Apple MacBook Air 13″ (2020) prijs / kwaliteit verhouding

Bij Apple producten bestaat het woord ‘goedkoop’ eigenlijk niet, dat weet iedereen. Toch mogen we best stellen dat de MacBook Air 2020 voor de instapprijs een opvallend compleet product levert. Dit is een serieuze computer met uitstekende technische eigenschappen en een besturingssysteem waar je ‘u’ tegen zegt. Je mag ook ‘Hey Siri’ zeggen als je dit wilt.

Apple MacBook Air 13″ (2020) beperkte aansluitingen

Twee Thunderbolt aansluitingen zijn heel netjes maar verder valt er weinig in deze kast te prikken. Dit is haast niet mogelijk met de compacte behuizing maar het is wel een beetje karig wat betreft connectiviteit. Daarentegen heeft Apple flink ingezet op draadloos en werken in de cloud waardoor pluggen toch op hun retour zijn. Daar mag je gerust Google voor danken die Apple op dit pad heeft gezet.

Apple MacBook Air 13″ (2020) geen Windows software

Eigenlijk mag je het macOS Big Sur niet als nadeel noemen in vergelijking met Microsoft Windows maar het is een feit dat Mac wat betreft marktaandeel een kleine speler is. Als je verknocht bent aan Windows, of vanwege je werk aan Microsoft gebonden bent, dan is het ecosysteem op de Apple MacBook Air 13″ (2020) misschien niet voor jou weggelegd. Maar als je eenmaal de overstap maakt dan wil je snel niets anders meer!