Apple MacBook Air 13″ (2022) review

De specificaties van de Apple MacBook Air 13″ (2022) zijn niet het enige aspect waarin deze laptop op een hoger niveau ligt dan bij de voorganger het geval was. De prijs ligt ook aanzienlijk hoger. Voor de groep gebruikers die het Apple ecosysteem prefereert boven Windows is dit de stap boven iOS maar nog een stukje onder de Pro modellen. Is dit een gulden middenweg of is het kaf noch koren?

Beoordeeld met een 8/10
N
Allernieuwste Apple M2 chip
N
Accuduur tot wel 18 uur
N
Ideaal voor studenten

Het valt niet te ontkennen dat de MacBook Air 2022 editie beter is dan de vorige versie. De M2 processor is snel, het design is een stuk verbeterd. Maar je betaalt nu 300 euro meer voor het basismodel waarmee de prijs toch flink oploopt. Als prestaties belangrijker zijn dan de inhoud van je portemonnee dan is de Apple MacBook Air 13″ (2022) zeker een fantastische laptop. Voor de budget bewuste Apple liefhebber is het zeker niet verkeerd om even naar de M1 versie van twee jaar geleden te kijken.

Apple MacBook Air 13″ (2022) eindelijk een nieuw design

Het model uit 2020 deed toch iets teveel aan ‘old school’ Apple denken. Het nieuwe design ziet er strak uit, dun en trendy. De designers hebben meer naar mobiele apparaten gekeken dan naar de grotere laptops maar dat is met dit model zeker geen verkeerde keuze. De MagSafe connector maakt een welkome rentree zodat je niet per ongeluk de computer van het bureau af trekt.

Apple MacBook Air 13″ (2022) M2 brengt prestaties naar nieuwe hoogte

De M1 processor in de voorganger was al zeer capabel, de M2 is een krachtpatser die niet snel treuzelt. Ook zonder ventilator kun je zonder problemen zware taken verrichten terwijl de accu ruim boven de rode zone blijft. Dit is niet zomaar een laptop maar een krachtige computer die op het bureau net zo bruikbaar is als buitenshuis.

Apple MacBook Air 13″ (2022) mooi scherm met LCD

Helaas is er geen mini-LED display aanwezig maar het heldere beeld van dit mooie LCD scherm blijft een genot om naar te kijken. Er is 0,3” extra ruimte aan de bovenzijde, daarom willen we de ‘notch’ voor de webcam wel vergeven. De helderheid is 20 procent opgeschroefd wat bij buiten werken heel prettig werkt. Het geluid is ook wat beter geworden op de Apple MacBook Air 13″ (2022) en de HD webcam geeft (eindelijk) een mooi plaatje tijdens video chats.

Apple MacBook Air 13″ (2022) is een echte laptop

Het design doet steeds meer denken aan de iPad serie tablets. Gelukkig heb je op de MacBook Air nog steeds volwaardige apps met meer opties dan op een tablet of smartphone nodig zijn. De inspiratie van mobiele apparaten is niet beperkend, de ontwerpers hebben juist de beste features van iOS opgenomen in deze ‘echte’ Mac.

Apple MacBook Air 13″ (2022) werkt soms te hard

Als je langere tijd die M2 processor flink onder druk zet dan warmt de behuizing behoorlijk op. Een ventilator ontbreekt waardoor het systeem gelukkig niet luidruchtig wordt. De keerzijde van de munt is dat de Apple MacBook Air 13″ (2022) de kloksnelheid beperkt wat betekent dat de processor afgeknepen wordt. Dit is overigens alleen het geval als je langer dan vijf minuten achtereen het systeem flink belast.

Apple MacBook Air 13″ (2022) prijs stijgt te snel

Zelfs met een schaarste na Corona en de inflatie vinden we de prijs van de Apple MacBook Air 13″ (2022) aan de hoge kant. Vergelijken met Windows is niet eerlijk maar de vorige versie of zelfs een nieuwe iPad Pro lijken toch iets meer marktconform geprijsd te zijn. De MacBook Pro levert voor iets meer geld een superieure gebruikerservaring. Is de prijs / kwaliteit verhouding nog acceptabel in 2022?