Apple MacBook Pro 13″ (2020) review

Als er ‘Pro’ achter een productnaam staat dan betekent dit … niet zoveel eigenlijk. Bedrijven plakken dit op ieder product dat duidelijk niet voor professionals is bedoeld. Dit ligt iets anders met de Apple MacBook Pro 13″ (2020). Dit is een serieuze maar kleine laptop die bereikbaar is voor de consument maar krachtig genoeg is voor professionals. Met de introductie van de M1 is de MacBook Pro 2020 het begin van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Apple.

Beoordeeld met een 8/10
N
Ideaal voor zware programma's
N
Lange batterijduur van 20 uur
N
Goedkopere MacBook Pro door 2020 versie

Conclusie: Apple MacBook Pro 13″ (2020) dé laptop voor jou?

Windows gebruikers die beweren dat Mac’s duurdere versies van Microsoft computers zijn moeten echt eens de Apple MacBook Pro 13″ (2020) testen. Wat betreft prestaties is deze kleine krachtpatser onverslaanbaar. En de prijs? Die valt eigenlijk best mee als je naar het aanbod premium Windows laptops kijkt. Vooruit, het scherm is niet echt groot maar verder is dit de nieuwe standaard waar andere laptops zich aan mogen meten.

Apple MacBook Pro 13″ (2020) compact maar krachtig

De tijd van netbooks die klein waren maar belabberde prestaties leverde is voorbij. Nu kiezen we toch weer voor grotere, logge apparaten die wat meer processorkracht leveren. De Apple MacBook Pro 13″ (2020) is uitgerust met de M1 processor, een beest van een CPU die nergens voor terugdeinst. Zoveel power in zo’n kleine behuizing is indrukwekkend.

Apple MacBook Pro 13″ (2020) scherp geprijsd

Het is niet zozeer dat Apple goedkoper is geworden, andere merken zijn flink in prijs gestegen. In ieder geval in de hogere klasse en dat is waar de MacBook Pro gepositioneerd is. Het is niet eenvoudig om een laptop te maken die de prestaties van een desktop levert voor een enigszins betaalbare prijs. En dat is precies wat de Apple MacBook Pro 13″ (2020) levert.

Apple MacBook Pro 13″ (2020) accu gaat lang mee

De nieuwe processor in combinatie met het beperkte beeldscherm formaat draagt bij aan een lange accuduur. Je kunt de lader gerust thuis laten als je van huis bent want de kans dat je de batterij leeg trekt overdag is gering. Dit is de Pro versie, niet de Air wat betekent dat je zonder problemen zware applicaties kunt gebruiken.

Apple MacBook Pro 13″ (2020) macOS Big Sur

Het klinkt als vloeken in de kerk maar de optie om mobiele iOS apps te draaien in Big Sur mag gerust een voordeel worden genoemd. Hoewel de serieuze Mac apps soepel draaien zijn er best veel kleine iOS apps die heel handig kunnen zijn. Het nieuwe besturingssysteem is ook helemaal geoptimaliseerd voor de nieuwe processor wat de Apple MacBook Pro 2020 tot een enorm prettige laptop maakt.

Apple MacBook Pro 13″ (2020) saai design

Het is knap dat er zoveel power in de oude behuizing past maar we hadden eigenlijk wel gehoopt op een meer trendy design. Niemand zal merken dat je een nieuwe laptop hebt, alleen als je sneller klaar bent met je werkzaamheden. Concurrerende merken scoren wellicht wat minder goed op de prestaties maar ze besteden wel meer aandacht aan het design.

Apple MacBook Pro 13″ (2020) Touch Bar en beeldscherm lopen achter

Ondanks alle vooruitgang die geboekt is zijn er enkele aspecten die de Apple MacBook Pro 13″ (2020) gedateerd doen aanvoelen. Het retina scherm is scherp maar er zijn absoluut betere schermen in 13” op de markt. Over de Touch Bar zijn de meningen verdeeld, echt overtuigd zijn we eerlijk gezegd nog steeds niet. De Thunderbolt poorten zijn goed maar enkele legacy aansluitingen zouden geen overbodige luxe zijn.