Apple MacBook Pro 13″ (2022) review

Een nieuwe processor in een bekend jasje; de Apple MacBook Pro 13″ versie uit 2022 voert de snelheid op maar loopt toch niet echt voor op de concurrentie. Op deze laptop valt niet veel aan te merken maar het is ook niet bepaald een innovatief apparaat geworden. Is het gebrek aan nieuwe features een tekortkoming of juist een signaal dat Apple met de MacBook Pro 2022 bewust kiest voor een meer conservatieve insteek?

Beoordeeld met een 8/10
N
Nieuwste Pro model met Apple M2 chip
N
Batterijduur tot wel 20 uur
N
Ideaal formaat om mee te nemen

Conclusie: Apple MacBook Pro 13″ (2022) dé laptop voor jou?

Er is al volop geklaagd over het wegvallen van Steve Jobs als leider van Apple. Opvolger Tim Cook kijkt meer naar de cijfers dan naar creativiteit. De Apple MacBook Pro 13″ kan als bewijs worden opgevoerd door critici die vinden dat Apple blijft steken in het verleden. Aan de andere kant is deze laptop wat betreft specificaties gewoon een solide opvolger met een M2 processor die M1 wegblaast wat betreft prestaties. Als je kiest voor betrouwbaarheid boven innovatie dan is de MacBook Pro zeker geen verkeerde keuze.

Apple MacBook Pro 13″ (2022) M2 processor

2 is sneller dan 1. Apple houdt niet zo van opscheppen met flipflops, jiggawatts en ander technisch jargon. De vorige versie had een M1 chip en de Apple MacBook Pro 13″ (2022) heeft een M2 chip. Zo makkelijk kan het zijn. De prestaties zijn inderdaad goed met een snelle respons en soepel lopende macOS Monterey. Video editing gaat probleemloos evenals grafische pakketten van Adobe.

Apple MacBook Pro 13″ (2022) lichtgewicht

Een echte laptop met ongeveer het gewicht van een iPad Pro. Het 13,3 inch scherm is niet enorm maar de hoge resolutie maakt veel goed. De SSD schijf is licht van gewicht en stil, op het oog zou je een zwaarder apparaat verwachten. De Apple MacBook Pro 13″ (2022) is een lichte laptop qua gewicht met een ‘zware’ processor die flinke prestaties levert.

Apple MacBook Pro 13″ (2022) accu gaat lang mee

Afhankelijk van het aantal uren dat je werkt kun je een paar dagen vooruit met de MacBook Pro 2022 op een opgeladen accu. Met 15 tot 17 uren aan werkelijk gebruik is dit een laptop die niet altijd aan het stopcontact hoeft te hangen wat zeker een verademing is.

Apple MacBook Pro 13″ (2022) is een Mac

Als je Windows bent gewend dan kan de overstap even wennen zijn maar snel wil je niets anders meer. Het macOS besturingssysteem werkt nou eenmaal heel goed met een interne logica waar tot in de kleinste details over is nagedacht. Soms mis je een programma die alleen voor Windows beschikbaar is maar als je niet gebonden bent aan een specifieke app dat is de Apple MacBook Pro 13″ (2022) een droom om mee te werken. Zeker als je nog iOS apparaten hebt liggen waarmee je eenvoudig bestanden mee kunt uitwisselen.

Apple MacBook Pro 13″ (2022) weinig vernieuwend

Het is lastig aan te geven wat er vernieuwd moet worden maar dat een design uit 2016 nog steeds wordt geproduceerd is toch teleurstellend. We missen die innovatie in zowel hardware als software. M2 zorgt ervoor dat je weer jaren vooruit kunt maar je koopt deze laptop niet om de boel eens flink op te schudden.

Apple MacBook Pro 13″ (2022) behuizing te groot

De behuizing heeft randen die behoorlijk dik zijn en de aanwezigheid van de Touch Bar voegt nauwelijks iets toe. Eigenaars van een MacBook Pro 2022 met 13 inch beeldscherm willen besparen op gewicht én formaat zonder concessies te doen op snelheid en kwaliteit. Het gewicht is in orde, de afmetingen zijn iets te groot wat ons betreft.