Apple MacBook Pro 14″ (2021) review

Bij de vorige editie waren er enkele controversiële beslissingen genomen waar Apple nu op terugkomt. De Apple MacBook Pro 14″ zorgt voor herkenning met ook een aantal nieuwe verrassingen die zeer welkom zijn. Je moet diep in de buidel tasten voor deze verwennerij maar de kans dat je er spijt van zult krijgen is minimaal.

Beoordeeld met een 9/10
N
Haarscherp 14 inch retina scherm
N
Razendsnelle Apple M1 Pro chip
N
Batterijduur tot wel 17 uur

Bij de vorige editie waren er enkele controversiële beslissingen genomen waar Apple nu op terugkomt. De Apple MacBook Pro 14″ zorgt voor herkenning met ook een aantal nieuwe verrassingen die zeer welkom zijn. Je moet diep in de buidel tasten voor deze verwennerij maar de kans dat je er spijt van zult krijgen is minimaal.

Conclusie: Apple MacBook Pro 14″ (2021) dé laptop voor jou?

Je kunt een laptop beoordelen op kwaliteit of op prijs / kwaliteit verhouding. Als je niet naar het prijskaartje kijkt dan is de MacBook Pro 2021 gewoon een topper, een prachtige machine die alles biedt wat je nodig hebt en meer. Als je echter kijkt naar de instapprijs dan is het toch even slikken. Het voordeel van ‘Pro’ is dat je de factuur in je zakelijke boekhouding kunt opvoeren als investering. En de professional is precies waar de Apple MacBook Pro 14″ voor bestemd is.

Apple MacBook Pro 14″ (2021) terug naar de toekomst

MagSafe, fysieke functietoetsen en volop poorten aan de zijkant; ze zijn weer terug! Het vorige model was dunner en lichter maar dit ging ten koste van de functionaliteit. De normaal gesproken eigenzinnige Apple designers hebben geluisterd en de meest gemiste features weer teruggebracht. Het is nu aan de klant om ze hiervoor te belonen door de MacBook Pro 2021 te kopen.

Apple MacBook Pro 14″ (2021) alles is beter

De processor is sneller, de webcam is veel beter en het display is betoverend mooi. De mini-LEDS zorgen voor een onovertroffen contrastrijk beeld met 1600 nits. Je moet dan wel HDR content weergeven, anders blijf de helderheid steken op 500 nits. De ProMotion technologie spaart de accu en is prettig om naar te kijken. De Apple MacBook Pro 14″ (2021) is zeker een upgrade ten opzichte van het vorige model.

Apple MacBook Pro 14″ (2021) multitasken is geen probleem

Er is de optie voor een M1 Pro of M1 Max processor. De standaard versie is al ruim voldoende voor zware bewerkingen zoals video editing en grafische vormgeving. Als je wilt multitasken met meerdere zware applicaties dan moet je zeker de Max processor overwegen want die kan alles aan wat je ertegenaan gooit.

Apple MacBook Pro 14″ (2021) accu weet van geen ophouden

Je haalt 10+ uren op een volle accu, zelfs als je zware applicaties gebruikt. Met wat meer bescheiden apps komen daar nog een aantal uren bij dus maak je niet druk over de batterijstatus. Je koopt een laptop om overal te kunnen werken, ook als er geen stopcontact in de buurt is. De MacBook Pro 2021 is het ideale werkpaard op iedere locatie.

Apple MacBook Pro 14″ (2021) instapprijs ligt al hoog

De psychologische grens van 2 mille zijn we allang overschreden en dan heb je nog maar het instapmodel. Als je een professional bent in DTP of videobewerking dan is er echter niets beter dan de Apple MacBook Pro 14″ (2021) met M1 Max processor. Dit is een volwaardig workstation dat je overal mee naartoe kunt nemen, het is een productiestudio op je schoot. Als je geen professional bent dan kun je misschien beter de Air kopen.

Apple MacBook Pro 14″ (2021) het design is minder strak

De kritiek op Apple dat ze design boven functie stellen werd bevestigd met de MacBook uit 2016. De ‘back to basics’ aanpak van 2021 is lovenswaardig en laat zien dat het team uit Cupertino wel degelijk luistert naar (opbouwende) kritiek. Je moet dan wel accepteren dat het nieuwe model er een beetje oubollig uitziet. Innerlijk boven uiterlijk, dat is de MacBook Pro 14″.