Microsoft Surface Laptop 4 review

Als je graag wordt verrast met flitsende nieuwe hardware, dan ben je bij de Microsoft Surface laptop 4 aan het verkeerde adres. Deze editie is iets beter, iets sneller, iets interessanter maar revolutionair kunnen we dit model niet noemen. Dat hoeft natuurlijk ook niet want de Surface 4 komt uit een lijn betrouwbare laptops die geschikt zijn voor professioneel gebruik.

Beoordeeld met een 9/10
N
Zeer krachtige i7-processor
N
Werk gemakkelijk met touchscreen
N
Lichte laptop, makkelijk om mee te nemen

Conclusie: Microsoft Surface Laptop 4 dé laptop voor jou?

De opslagcapaciteit is verdubbeld ten opzichte van de vorige versie, het intern geheugen is standaard gelijk gebleven. De Microsoft Surface 4 zal ook de komende jaren blijven werken met nieuwe edities van het Windows besturingssysteem, uiteindelijk koop je hardware van de makers van het OS wat vertrouwen biedt. Het scherm laat zien dat deze laptop vooral gericht is op zakelijk gebruik en minder op casual content consumeren.

Microsoft Surface Laptop 4 is beter dan versie 3

Het klinkt niet echt als een groot compliment maar de Microsoft Surface laptop 4 is in enkele opzichten verbeterd ten opzichte van de vorige versie. Meer opslagruimte, een snellere Wifi verbinding en bij de processor is er nu de keuze voor Intel of AMD. De nieuwe processor en aansturing zorgt voor een batterijduur die veel langer is. In plaats van 10 uur kun je tot wel 17 uur werken zonder bij te laden en daarmee schiet de Surface 4 flink omhoog bij mobiele gebruikers.

Microsoft Surface Laptop 4 kwaliteit staat voorop

De constructie is ongewijzigd goed gebleven. De lichtgewicht behuizing is bedrieglijk want de Microsoft Surface 4 voelt erg solide aan zodra je de laptop in gebruik neemt. De toetsen voelen goed aan en typen gaat moeiteloos, de connectoren zijn stevig en er rammelt nergens iets. Dit is zeker een premium design systeem waarmee de focus op de ‘mobile office’ benadrukt wordt.

Microsoft Surface Laptop 4 veel schermruimte

Met een resolutie van 2256 x 1504 pixels en 201 PPI komt de Surface 4 ruim boven het gemiddelde uit. In plaats van 16:9 of zelfs breder heeft deze laptop een verhouding van 3:2. Die verticale ruimte is minder geschikt om films te kijken, bij tekstverwerken of andere Office pakketten is die extra ruimte zeer welkom. Het scherm is aanraakgevoelig waar niet iedereen gebruik van zal maken maar als optie is het welkom. Windows is geoptimaliseerd voor touchscreen gebruik.

Microsoft Surface Laptop 4 goede support

In tegenstelling tot sommige budget laptop fabrikanten kun je met de Microsoft Surface 4 rekenen op een uitstekende service. De garantie is te verlengen en bij technische defecten doet de leverancier niet moeilijk over omruilen. Persoonlijke ervaringen daargelaten is Microsoft een merk waar je op kunt bouwen.

Microsoft Surface Laptop 4 geen Thunderbolt

USB Type-C is aanwezig, Thunderbolt ontbreekt. Dit zou komen door een onenigheid tussen Microsoft en Intel, de ontwikkelaar van de Thunderbird standaard. Hoewel het ontbreken van deze poort de beveiliging in theorie ten goede zou moeten komen is het toch wel enigszins een gemis op de Microsoft Surface laptop 4.

Microsoft Surface Laptop 4 biedt weinig vernieuwing

Als je versie 3 en 4 naast elkaar zet dan moet je heel goed kijken om die 4 millimeter verschil in de behuizing te ontdekken. Bij normale werkzaamheden kun je misschien merken dat alles wat soepeler loopt maar momenteel is het effect van de snellere processor nauwelijks merkbaar. De Surface 4 is een upgrade die misschien beter de naam 3.5 had mogen krijgen. Een goede laptop is weer iets beter geworden maar revolutionair is de vierde editie zeker niet.