Wat is een smartwatch

Wat is een smartwatch?

door | 24 augustus 2022

Leestijd: (aantal woorden: )

Wat is een smartwatch? Hier komt het op neer

  • Een smartwatch is een slim horloge en die naam wordt waargemaakt door de slimme functies
  • Een smartwatch is eigenlijk een verlengstuk van jouw smartphone
  • Check direct de top 12 beste smartwatches >

Een smartwatch is een slim horloge dat niet alleen gebruikt kan worden om de tijd te lezen maar eigenlijk een verlengstuk is van jouw smartphone. Denk aan het ontvangen en versturen van berichten, meten van sportactiviteiten en inzichten in je agenda.

Een smartwatch heeft in veel gevallen hetzelfde ontwerp als een normaal horloge maar heeft een display waarop je alles kan bijhouden. Dit display is in de meeste gevallen touchscreen waardoor je door je smartwatch heen kan navigeren om bijvoorbeeld inkomende berichten te lezen en te beantwoorden.

De smartwatch is al wat langer op de markt dan dat we denken. In 2000 werd de allereerste smartwatch getoond op een beurs. In vergelijking met de smartwatches die we nu kennen een groot verschil in uiterlijk en functionaliteiten, maar toch is de smartwatch niet iets nieuws vandaag de dag. Je ziet ze steeds vaker voorbij komen en steeds meer mensen dragen een smartwatch. Waarom dit zo is en wat kan je nu precies allemaal met een smartwatch? In deze blog vertellen wij je er meer over.

Hoe werkt een smartwatch?

Allereerst is het goed om te weten hoe een smartwatch precies werkt. In de meeste gevallen is een smartwatch gekoppeld aan je smartphone door middel van Bluetooth. Om de functionaliteiten tussen een smartphone en smartwatch zo goed mogelijk te houden is het belangrijk de smartphone en smartwatch bij elkaar in de buurt te houden. Mochten ze toch met elkaar contact verliezen dan is een smartwatch ook slim genoeg om gewoon zijn ding te blijven doen maar kan het zijn dat je geen berichten meer ontvangt. Breng je ze weer bij elkaar dan merk je dat alle berichten binnen zullen komen op je smartwatch.

Goed om te weten is dat smartwatches vereiste hebben als het gaat over verbinding maken met een smartphone. De nieuwste Apple Watch Series 7 koppelen met een iPhone 5 werkt al niet meer. Dit komt omdat het besturingssysteem te oud is voor de meest nieuwe smartwatch. Dit geldt overigens ook voor type besturingssysteem. Een Samsung koppelen met een Apple Watch werkt ook niet. Houd hier daarom goed rekening mee bij het aanschaffen van een smartwatch.

Wat kan je allemaal met een smartwatch?

De letterlijke vertaling van een smartwatch is natuurlijk een slim horloge. Deze naam maakt een smartwatch ook waar. Het biedt veel slimme functies die je helpen bij bijvoorbeeld het inzien van je agenda, lezen van inkomende berichten of het bekijken van het weer. Om een goed beeld te geven van de veelzijdige functies van een smartwatch hebben we een aantal mooie functies opgesomd:

  • Inkomende meldingen: krijg je een melding op je smartphone? Dan ontvang je deze ook op je smartwatch. Hierdoor is het niet meer nodig om telkens jouw smartphone uit je broekzak of tas te halen maar heb je snel inzichten in je meldingen.
  • Gezondheid bijhouden: vrijwel alle smartwatches helpen je bij het geven van inzichten in je gezondheid. Denk aan het monitoren van sportprestaties en het behalen van je ingestelde sportdoelen. Daarnaast kan je ook inzicht krijgen in je stressniveau, hartslag, zuurstof en nog veel meer gezondheidsgegevens.
  • Sportprestaties: ga je een stuk hardlopen? Grote kans dat een smartwatch dit ook in de gaten heeft en direct monitort wat je prestaties zijn. Denk aan je gemiddelde snelheid, gelopen afstand en inzichten in conditie en hartslag.
  • Inzichten in apps: afhankelijk van welk type smartwatch heeft een smartwatch vaak verschillende apps. Denk aan een app voor het weer, agenda, rekenmachine en nog veel meer slimme apps. Ook dit zorgt er weer voor dat een smartwatch een verlengstuk is van jouw smartphone.
  • Personaliseren van uurwerk: gebruik je liever een aanloog uurwerk of een digitaal uurwerk? Met de meeste smartwatches kan je dit zelf gemakkelijk aanpassen naar jouw wensen. Wil je liever een rode wijzer of juist een groene wijzer? Pas dit dan gemakkelijk aan en zorg voor een eigen stijl.
  • Contactloos betalen: sta je met je handen vol bij de kassa en kom je niet zo makkelijk bij je portemonnee? Met de meeste smartwatches kan je contactloos betalen. Koppel je creditcard of pinpas met je smartwatch en betaal voortaan gemakkelijk contactloos.
  • Vind mijn telefoon: hoe vervelend is het als je precies je smartphone wil pakken maar je hem nergens meer kan vinden. Veel smartwatches hebben als functie ‘find my phone’ waardoor je gemakkelijk je smartphone kan terugvinden door een druk op de knop. Je smartphone maakt dan een geluidje waardoor je hem snel kan terugvinden.

Verschillende soorten smartwatches

Zoals er verschillende soorten smartphones zijn zo zijn er ook verschillende soorten smartwatches. De meeste smartwatches hebben ronde schermen maar zo zijn er ook smartwatches met vierkante of zelfs rechthoekige schermen. Naast de verschillende soorten schermen zijn er ook verschillende soorten materialen. Een smartwatch kan een behuizing hebben van kunststof of metaal en zijn er als je het heel bont wil maken ook smartwatches van goud.

Ook goed om te weten is dat er een verschil zit in prestaties en functionaliteiten van smartwatches. De ene smartwatch is heel gericht op dagelijks gebruik en is het mogelijk om te bellen en de andere smartwatch is juist heel gericht op sporten waardoor je deze functie weer niet kan gebruiken en we het eerder een sporthorloge noemen. Daarnaast zijn er smartwatches met en zonder touchscreen waarbij je kan weer juist kan navigeren met een draaibare rand. Wil je een smartwatch gaan kopen dan adviseren wij vooraf eerst goed op een rijtje te zetten wat je wensen zijn. Ga daarna pas op zoek zodat je goed kan filteren in type smartwatches en je altijd de beste smartwatch kan vinden voor jouw situatie.

Wat is de beste smartwatch van dit moment?

Wij hopen dat je na het lezen van deze blog weet wat een smartwatch precies is, wat een smartwatch kan en hoe een smartwatch precies werkt. Ben je nu wellicht geïnteresseerd in een smartwatch en wil je op zoek gaan naar de beste smartwatch die aansluit bij jouw wensen en eisen? Wij hebben in ieder geval alvast de top 12 beste smartwatches van 2022 op een rijtje gezet. Dit hebben we gebaseerd op ervaringen en reviews van de grootste smartwatch aanbieders van Nederland.

Ga direct naar de beste smartwatch van 2022