Samsung Galaxy Watch

De eerste ‘wearable’ van Samsung werd in 2013 gelanceerd. De eerste Samsung Galaxy Gear werkte op basis van het Android platform, later zou het bedrijf overstappen naar hun eigen Tizen systeem. De opvolger was de Gear 2 die uitkwam in 2014. Toch gaat deze pagina niet over de Galaxy Gear maar over de Samsung Galaxy Watch, een slim horloge dat uitkwam in 2018. Sinds 2019 wordt de Galaxy naam gebruikt voor smartwatches, activity trackers en oordopjes.

Beoordeeld met een 9/10
N
Grote compatabiliteit
N
Uitgebreide gezondheidsfuncties
N
Stijlvolle smartwatches

De eerste Samsung Galaxy Watch

De eerste versie van de Samsung smartwatch met de (vernieuwde) Galaxy naam werd goed ontvangen door zowel consumenten als de media. De batterijduur was heel goed voor een horloge met zoveel mogelijkheden. De draaiende bezel (rand) van deze top smartwatch maakte navigatie eenvoudiger en het was gewoon een leuke feature op een slim horloge. Hoewel het op zich een compleet apparaat was viel het gebrek aan apps wel op. Zo was er geen Google Maps, geen WhatsApp of Facebook Messenger.

Wat kan de Samsung Galaxy Watch 3?

De derde en meest recente editie heeft nog steeds die leuke bezel, de kast is leverbaar in 41mm en 45mm. Er zijn drie kleuren om uit te kiezen; Mystic Black (zwart), Mystic Silver (zilver) en Mystic Bronze (brons). Het display is groter geworden, de kast is lager en het gewicht is vijftien procent minder dan de vorige editie. De ECG sensor meet je hartfunctie in 30 seconden, daarnaast is er ook een zuurstofmeting die het zuurstofgehalte in je bloed meet. Dit zijn functies die zeker bij mensen die vaak sporten in de smaak zullen vallen, daardoor staat dit merk meerdere keren tussen de beste sporthorloges. De accelerometer kan bij een val direct een SOS-bericht sturen naar een vertrouwd persoon voor optimale veiligheid.

Andere slimme Samsung producten

De Galaxy smartwatch serie is behoorlijk uitgebreid. Momenteel is er naast de Watch3 serie ook de Watch Active2, dan is er nog de Fit2 en de Fit-e. De Fit modellen zijn meer activity trackers dan smartwatches, ze vertonen wat betreft het design veel overeenkomsten met de Fitbit modellen. Als je geen behoefte hebt aan de geavanceerde smartwatch functionaliteit en op zoek bent naar een meer eenvoudige polsband om jouw activiteiten bij te houden, dan kan deze serie een alternatief zijn voor een fors horloge.

Nadruk op gezondheid

Moderne smartwatches zijn meer dan activity trackers, de laatste Samsung Watch is zeker geen uitzondering op deze regel. Ook als je slaapt worden je REM cycli gemeten om erachter te komen of je goed slaapt. Dit lijkt een beetje overbodig omdat je dit zelf in de ochtend wel zult merken, de resultaten kunnen je toch motiveren om je nachtrust te optimaliseren. Slaap lekker!

Workouts kun je naar je televisie sturen als deze hier ondersteuning voor biedt. Ondertussen zijn er al meer dan 120 home-workouts om uit te kiezen. Je kunt de Galaxy Watch overigens ook koppelen met de Ridge Sport Band voor een registratie die nog nauwkeuriger is.

Wie is Bixby?

Je kent misschien al Hey Google, Siri en Alexa. Misschien heb je ook wel gehoord van Cortona, de digitale assistent van Microsoft. Maar wie is Bixby eigenlijk? Dit is de assistent van Samsung die ook aanwezig is op de Samsung Galaxy smartwatch. Je kunt vragen of morgen de zon gaat schijnen of stel een alarm in. Je kunt deze assistent gebruiken op je Samsung smartphone, tablet of slim horloge. Je moet wel een beetje Engels spreken want Nederlands verstaat Bixby nog niet. Op zich werkt het systeem behoorlijk goed, het is wel beperkt ten opzichte van de Google Home Assistent waarmee je de hele woning kunt bedienen.

Handsfree bediening gaat nog verder met de optie om automatisch door de lijst met berichten te gaan en afbeeldingen te bekijken zonder interactie van de gebruiker. Dit betekent dat je kunt sporten en lezen tegelijkertijd. Snel reacties geven is ook eenvoudig gemaakt met Smart Reply, een functie waarbij je kunt kiezen uit categorieën als eten, feesten en selfies.

Wat is Tizen?

Op het gebied van smartphones zijn iOS van Apple en Android van Google de voornaamste spelers. Ook Samsung smartphones werken op basis van Android. Bij smartwatches is een soortgelijke splitsing van WatchOS van Apple en Wear OS van Google. Toch ligt de grens in dit geval niet zo zwart-wit. Bedrijven als Fitbit en Garmin maken gebruik van een eigen besturingssysteem, ook Samsung heeft gekozen voor Tizen op Samsung Galaxy Watch en andere smartwatches.

Tizen is een mobiel besturingssysteem dat wordt ondersteund door de Linux Foundation maar ontwikkeld wordt door Samsung Electronics. Het betreft een combinatie van HTML-5 en Bada, het wordt naast slimme horloges ook gebruikt in smart televisies en camera’s. Een groot deel van de code is Open Source wat ontwikkeling van apps door derde partijen eenvoudiger maakt.

Een voordeel van Tizen is de vrijheid die Samsung heeft om hun eigen systeem te ontwerpen en optimaliseren. Een nadeel is de relatief beperkte ondersteuning van andere app ontwikkelaars. De Galaxy Watch werkt met zowel Android als iOS maar op Apple toestellen is de gebruikerservaring wel beperkt. Zo kun je niet alle wijzerplaten downloaden die je met een Android toestel wel kunt krijgen. Hoewel een Samsung Watch in combinatie met een Apple iPhone niet geheel voor de hand ligt is het niet onmogelijk, je kunt dan alleen niet gebruik maken van geavanceerde functies zoals antwoorden op een tekstbericht.

Heb je altijd een telefoon nodig met de Samsung Galaxy Watch?

De Galaxy Watch 3 heeft bijna alles ingebouwd om zelfstandig te werken. Zo kun je bellen en muziek streamen zonder smartphone in de buurt. Dankzij GPS kun ook de route die je hebt afgelegd bekijken. Deze beste smartwatch wordt geadverteerd als horloge voor alle smartphones, toch zul je op Apple iOS snel merken dat de functionaliteit beperkt is. Hoewel het model behoorlijk afwijkt kunnen iOS gebruikers wellicht beter even kijken naar de Apple Watch. Je kunt natuurlijk ook even een Android toestel van iemand anders lenen om de voornaamste zaken in te stellen.