Fitbit smartwatches

Het Amerikaanse bedrijf Fitbit bestaat sinds 2007. In 2015 kwam het bedrijf op de beurs met een waarde van maar liefst 358 miljoen dollar. Dit succes wisten ze te verwerven met de ontwikkeling van fitness trackers. De eerste jaren werd het kapitaal gebruikt om producten en technologieën te perfectioneren, pas in 2014 zouden de eerste activity trackers van Fitbit op de markt verschijnen.

In de beginfase van de onderneming lag de focus op een consumenten electronica bedrijf, toen de beurskoers in 2016 halveerde zou de directie het roer omgooien en zich helemaal gaan toeleggen op digitale gezondheidszorg. Dit was waarschijnlijk een goede zet, zeker gezien de focus op gezondheid in wearables.

Beoordeeld met een 8/10
N
Maakt de beste activity trackers
N
Goede prijs kwaliteit verhouding
N
Ook horloges voor kinderen

Een Fitbit sporthorloge of smartwatch kopen?

Je kunt onderscheid maken tussen een activity tracker en een smartwatch. De eerste categorie bestaat uit doorgaans kleine apparaatjes aan je pols die tellen hoeveel stappen je neemt en je hartslag. De categorie smartwatches bestaat voornamelijk uit wat grotere horloges die naast activiteiten meten ook andere functionaliteit bieden. Denk aan een muziekspeler of het lezen en beantwoorden van berichten zonder je telefoon erbij te pakken. De beste keuze voor een Fitbit watch hangt af van het gebruik. Hier zijn enkele doelgroepen en de modellen die het beste aansluiten op deze profielen.

 1. De Charge, Inspire en Luxe series zijn activity trackers met een hoog en smal scherm die specifiek gemaakt zijn als sporthorloge. Voor kinderen is er de Ace lijn met dezelfde design stijl.
 2. Dan zijn er de Sese en Versa modellen die meer volwaardige smartwatches zijn. Het scherm is groter met ruimte voor meer informatie en bijna vierkante verhoudingen.

Fitbit of Pebble?

De markt voor activity trackers kreeg een flinke boost in 2012 toen Pebble een Kickstarter campagne startte voor hun eerste product. Met ruim tien miljoen dollar groeide Pebble snel uit tot één van de meest succesvolle crowdfunding campagnes. Ze zouden dit trucje nogmaals uitvoeren met de opvolger. Toen ging het mis, het jonge bedrijf moest veel werknemers ontslaan en de concurrentie haalde het bedrijf links en rechts in. Fitbit kocht Pebble op en nam de meeste waardevolle technologie en werknemers over. De expertise van de nieuwkomer heeft een positieve invloed gehad op de Fitbit horloge lijn. In 2021 werd de overname van Fitbit door Google afgerond, een proces dat al enkele jaren in behandeling was. Dit kan voordelig zijn voor niet alleen deze twee partijen maar ook voor de consument. Hoewel het merk een goede naam heeft is het marktaandeel door nieuwkomers als Apple en Xiaomi aanzienlijk verminderd. Als je een Fitbit watch koopt dan weet je dus dat er een groot bedrijf achter zit die niet eventjes failliet gaat terwijl je nog binnen de garantieperiode bent. Daarnaast komen functies als de Google Assistent wellicht ook naar de Fitbit, net zoals dit het geval is geweest met de Nest smart speakers. Ook dat bedrijf werd overgenomen door Google. Het is op dit moment niet zeker of nieuwe Fitbit horloges met hetzelfde, eigen besturingssysteem geleverd worden of dat het merk overstapt op Wear OS van Google. Het is best mogelijk dat Google hierdoor juist Wear OS gaat afbouwen, in tegenstelling tot smartphones is de wereld niet verdeeld tussen twee systemen (Android en iOS). Het zou leuk zijn als nieuwe Fitbit modellen wat meer apps zouden krijgen, al zijn er ook juist gebruikers die liever niet in het Google ecosysteem stappen omdat ze toch wat anders omgaan met gebruikersdata en privacy.

Welk Fitbit sporthorloge past bij jou?

 • Wil je dat trappen en verdiepingen worden herkend, afzonderlijk van beweging op een vlakke ondergrond? Dan heb je een Fitbit watch met hoogtesensor nodig zoals de Sense, Versa 2 en 3, Charge 3 en 4.
 • Vind je het belangrijk om het zuurstofgehalte in je bloed te meten? SpO2 staat voor zuurstof bewaking die je bijvoorbeeld kan helpen om veranderingen aan te brengen in je ademhaling. Ook kun je er slaapapneu mee herkennen. Deze functie is aanwezig in bijvoorbeeld de Versa 1, 2 en 3, de Charge 3, Sense en Ionic Fitbit smartwatch.
 • Als je (nog) geen fanatieke sporter bent, of als je sport vooral ziet als een manier om gewicht te verliezen, dan biedt ieder model unieke voordelen. Zo is de Fitbit Versa 2 smartwatch een mooi allround fitness horloge, terwijl de Charge 4 activity tracker een GPS tracking ingebouwd heeft.
 • Wat betreft zwemmen met een slim horloge zal de keuze niet veel kleiner worden, eigenlijk zijn alle Fitbit horloges die je nu kunt kopen waterdicht.
 • Smartwatches en activity trackers zijn zeker niet alleen voor volwassen bedoeld. Gelukkig heeft Fitbit ook de Ace 2 voor kinderen in het assortiment, een zeer betaalbare tracker met een speels uiterlijk die kinderen zeker zullen waarderen.
 • Het oog wil ook wat. Met de Sense, Versa 3, Charge 4 en de Inspire kom je goed voor de dag. Dit is uiteraard wel een kwestie van smaak, Fitbit scoort met name goed in een meer subtiel, understated design.
 • Het kan heel praktisch zijn om achteraf te zien welke route je hebt afgelegd. De Sense, Versa 3, Charge 4 en Ionic hebben standaard GPS ingebouwd waarmee pairing met een smartphone niet nodig is. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Charge 3, die hierdoor wat voordeliger is wat betreft prijs.

De Fitbit modellen van 2020 zijn de:

 • Sense
 • Versa 3
 • Inspire 2
 • Charge 4

Het belang van een gemeenschap

Een belangrijke reden voor het succes van Fitbit én de prestaties van gebruikers is de sterke gemeenschap die het bedrijf mogelijk maakt. Zo kun je eenvoudig je prestaties delen, vragen stellen en adviezen geven. Gemiddeld genomen blijken actieve online community leden dagelijks 700 stappen meer te zetten dan ze op zichzelf zouden maken. De sociale factor mag zeker niet worden onderschat bij het gebruik van een Fitbit watch, ook motivatie van iemand die je nooit in het echt hebt ontmoet kan zeer waardevol zijn. Meer inspiratie nodig? Bekijk ook de beste smartwatches van dit moment.

Ook een Fitbit sporthorloge voor kinderen

Heb jij een kind dat graag speelt met jouw Fitbit smartwatch? Terwijl je het horloge draagt komt je zoon of dochter gezellig bij je zitten en prutsen met de instellingen van je sporthorloge. Met de Ace 2 Kids activity tracker kunnen ze voortaan zelf hun persoonlijke activiteit bijhouden. De prijs ligt een stuk lager dan je voor andere trackers moet betalen, hiervoor is wel de hartslagmeting opgeofferd. Er is uiteraard wel een stappenteller aanwezig, het design is waterdicht en je kunt zelf doelen stellen. De leuke kleurtjes en comfortabele materialen spreken aan bij de jongere doelgroep, er zijn ook speciale wijzerplaten die kinderen heel leuk zullen vinden.