Garmin smartwatches

Het merk Garmin bestaat al sinds 1989. In de loop der jaren hebben ze veel ervaring opgebouwd met het ontwerp van navigatiesystemen. Ook op het gebied van wearables lopen ze al een tijdje mee, het mag dan ook geen verrassing zijn dat je met een Garmin watch een doordacht en veelzijdig horloge zult dragen. Er zijn momenteel verschillende modellen leverbaar die ieder weer een iets andere doelgroep zullen aanspreken.

Beoordeeld met een 9/10
N
Voorloper als het gaat om sporthorloges
N
Uitgebreide gezondheidsfuncties
N
Perfect voor de fanatieke sporter

Waar komt het merk Garmin vandaan?

Garmin begon in 1989 onder de naam ProNav. Hoewel het bedrijf oorspronkelijk uit de Verenigde Staten afkomstig is, is het hoofdkwartier sinds 2010 gevestigd in Zwitserland. Ze zijn gespecialiseerd in GPS technologie die ze toepassen in uiteenlopende producten voor op land, ter zee en in de lucht. Vanwege de vraag naar activity trackers en smartwatches hebben ze hun kennis toegepast in een veelzijdige Garmin smartwatch lijn.

Het eerste product van destijds ProNav was een GPS apparaat dat voor 2500 dollar werd verkocht. De oprichters heten Gary Burrell en Min H. Koa. Later zouden ze de eerste drie letters van hun voornamen nemen voor hun nieuwe merknaam. Rond 2000 had het bedrijf drie miljoen GPS apparaten verkocht, verdeeld over 50 verschillende modellen.

Activity trackers

Een Garmin smartwatch is niet hetzelfde als een meer eenvoudig Garmin sporthorloge. De Vivofit en Vivosmart zijn voorbeelden van activity trackers, polshorloges die diverse prestaties meten maar verder weinig geavanceerde features bieden. Dat hoeft ook niet altijd, een voordeel van dit soort modellen is bijvoorbeeld dat de accu lang meegaat. Ook zijn activity trackers doorgaans licht van gewicht en klein van formaat, wat niet alleen bij sporten maar ook tijdens de nachtrust prettig kan zijn.

De Vivofit 3 kan ook het slaapritme controleren, zodat je weet of je voldoende nachtrust krijgt en hoe je optimaal kunt slapen. Ook worden stappen geteld waarbij traptreden worden onderscheiden van stappen op een vlakke ondergrond. De Vivosmart HR is voorzien van een aanraakscherm en heeft meer ‘slimme’ functies.

Mag het iets meer zijn?

Nou ja “iets” meer, zeg gerust véél meer want met de Garmin Fenix 6 Pro hebben ze werkelijk alles uit de kast getrokken. Naast de kleinere versie 6 met een kast van 47 mm is er ook een 6X met een kast van 51 mm. De Pro versie heeft kaarten van Europese landen ingebouwd. Daardoor kun je navigeren over echte kaarten in plaats van slechts een lijn op je scherm. De PacePro feature houdt rekening met hoogteverschil om toch jouw doelstellingen te behalen. Om dit met andere modellen te doen heb je extra software en hardware nodig. Of je nu gaat skiën of golfen, met dit Garmin sporthorloge heb je alles bij de hand, of beter gezegd om je pols, om jouw activiteiten nauwkeurig vast te leggen.

Voorloper op het gebied van sporthorloges

Een bekend Garmin sporthorloge is de Forerunner. Momenteel kun je de Forerunner 45, 745 en nog enkele andere modellen in winkels kopen. Niet iedereen weet dat deze serie al sinds 2003 bestaat, lang voordat je een Garmin smartwatch kon kopen. De eerste versie had een GPS chip die niet zo nauwkeurig was als de opvolger in 2006. Het model uit 2007 zou met een USB stick data kunnen delen met een computer, een feature die ondertussen standaard is geworden voor de Garmin watch. De Forerunner modellen die de laatste jaren op de markt zijn verschenen bieden opslagruimte voor muziek en een eigen betaalsysteem voor contactloos betalen in de winkel.

Garmin watch voor de ‘casual’ drager

De grootste markt voor Garmin producten bestaat uit serieuze sporters die behoefte hebben aan nauwkeurige tracking en geavanceerde opties. De Garmin Venu Sq Music neigt meer naar een ‘traditionele’ smartwatch met wat minder opties voor topsporters. De metingen die verricht worden zijn daarentegen wel nauwkeurig waarmee dit een uniek horloge tussen trackers en smartwatches is geworden. Het design is ditmaal rechthoekig, iets wat Apple Watch connaisseurs wel zullen herkennen. Dit model prijkt regelmatig bovenaan lijstjes met beste smartwatches. Houd er wel rekening mee dat je voor een Spotify en Deezer abonnement extra moet betalen.

Smartwatches werken niet altijd

Met complexe technologie zoals deze in een Garmin horloge wordt toegepast is het mogelijk dat niet alles altijd vlekkeloos verloopt. Een groot probleem met uitval van diensten vond plaats in 2020, toen het systeem van Garmin gehackt werd. Naast interne problemen zorgde dit ook voor een vertraging in de verwerking van data. Er werden volgens het bedrijf geen privégegevens van gebruikers afhandig gemaakt, sporters moesten wel enige tijd wachten op de gegevens van hun apparaten. De combinatie van software en hardware die ook nog eens via de cloud moet synchroniseren kan af en toe fout gaan, dit geldt overigens zeker niet alleen voor het Garmin horloge maar kan ook bij andere merken voorkomen.

Is een Garmin smartwatch beter dan … ?

Als je smartwatches gaat vergelijken dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Is een Garmin smartwatch beter dan bijvoorbeeld een Samsung Galaxy horloge of een Apple Watch? Wat betreft registratie van lichaamsfuncties en GPS tracking ligt Garmin zeker boven het gemiddelde en zelfs aan de top. Ze maken geen speelgoed maar sportgoed, met andere woorden zorgen ze voor producten die daadwerkelijk leveren wat ze beloven. Ben je een fervente sporter en verkies je een nauwkeurige meting boven een waslijst aan apps? Dan moet je zeker even naar de Garmin horloge lijn kijken. Kijk maar eens op de beste sport smartwatch pagina, waar Garmin goed scoort!

Een ander voordeel is dat een Garmin watch werkt met zowel smartphones die op het Android systeem werken als met iOS smartphones van Apple. Garmin heeft een eigen besturingssysteem ontwikkeld waarmee ze ‘neutraal’ kunnen zijn wat betreft de smartphone waar je het horloge mee verbindt. Een nadeel van dit eigen systeem is dat er minder extra apps beschikbaar zijn, iets wat voor een fervente sporter geen probleem zal zijn maar als ‘luxe’ artikel stelt de selectie wellicht wat teleur. Kijk eens tussen de top smartwatch lijst voor een nog betere vergelijking.

Een opmerking die regelmatig terugkomt wat betreft hun LCD scherm met transflective technologie (zoals op de Vivoactive 4S) is dat het scherm wat flets oogt. Dit klopt inderdaad, de helderheid is niet vergelijkbaar met vergelijkbare producten van Samsung en Apple. Daar staat tegenover dat de accu dagen langer zonder bijladen kan, wat zeker voor ‘power users’ een voordeel zal zijn.