Fitbit Charge 5 review

Het merk Fitbit maakt al jaren fitness trackers, lang voordat het grote publiek bekend was met deze slimme polshorloges. De Fitbit Charge 5 borduurt vrolijk verder op de oude voet zonder teveel in de richting van smartwatches te gaan. Toch zijn er wel degelijk verbeteringen doorgevoerd in de Charge 5 maar zijn ze de moeite waard om de upgrade te maken?

Beoordeeld met een 8/10
N
Mooi design sporthorloge
N
Uitgebreide inzicht in je gezondheid
N
Inzicht in je stressniveau

Conclusie: Fitbit Charge 5 dé smartwatch voor jou?

De prijs van de Fitbit Charge 5 is gestegen in vergelijking met de vorige editie. Daar krijg je een beter scherm, strakker design en meer meetfuncties voor terug. Naast de aanschafprijs is er ook nog het ‘optionele’ Fitbit Premium abonnement waarvoor je maandelijks moet betalen. Anders mis je namelijk behoorlijk wat geavanceerde tracking features waarvoor je deze activiteiten tracker gekocht hebt. Als je niet op zoek bent naar een full-featured smartwatch maar wel het neusje van de zalm wilt hebben op het gebied van fitness trackers dan is de Charge 5 zeker het overwegen waard.

Fitbit Charge 5 Amoled scherm

Eindelijk kunnen we genieten van een breed scala aan kleuren én zichtbaarheid in het zonlicht dankzij het heldere Amoled scherm in de Fitbit Charge 5. De helderheid is verdubbeld ten opzichte van de vorige versie wat het gebruiksgemak zeker verbetert. De wijzerplaten zijn duidelijk ontworpen om die kleurenpracht te benadrukken, dit gaat wel een beetje ten koste van de functionaliteit.

Fitbit Charge 5 vernieuwd design

Op het eerste gezicht lijkt het vijfde model niet echt veel veranderd te zijn, toch voel je dat die tien procent dunnere kast beter aansluit op je pols. Het licht gebogen scherm speelt ook zeker een rol en er is geen logo dat onnodig ruimte inneemt. Daarmee is de Fitbit Charge 5 een genot om te dragen, zowel overdag als ‘s nachts.

Fitbit Charge 5 always-on scherm

Je kunt het scherm altijd ingeschakeld laten staan. Zo lijkt het meer op een ‘echt’ horloge maar de accu gaat daardoor wel aanzienlijk sneller leeg. De sensor om jouw armbeweging te detecteren is echt zo gevoelig dat je het always-on scherm eigenlijk niet zo nodig hebt. Je hoeft minder vaak te laden door deze functie uit te laten staat. Dat always-on een optie en geen verplichting is vinden we zeker een pluspunt.

Fitbit Charge 5 meten is weten

Uiteindelijk zullen gebruikers de Fitbit Charge 5 kopen vanwege de activiteiten tracking en niet zozeer vanwege de smartwatch functionaliteit. Wat dat betreft valt er weinig te klagen want de sensoren zijn nauwkeurig en volledig. Naast je hartslag en stappen worden hartslagzones gemeten waarmee je precies kunt zien op welke momenten je actiever was dan gemiddeld. Bekijk jouw cardio prestaties en ontdek hoe je optimaal vet kunt verbranden. Naast het zuurstofgehalte in het bloed wordt ook de huidtemperatuur gemeten.

Fitbit Charge 5 beperkte interface

Je kunt de ontwerpers van de Fitbit Charge 5 niet verwijten dat het geen volwaardige smartwatch is geworden, dat was uiteraard ook niet de intentie. Toch lopen we door het smalle scherm regelmatig tegen beperkingen aan. Navigeren gaat allemaal iets minder soepel dan je zou wensen. Je hebt echt de app nodig om maximaal te profiteren van de functionaliteit die de Charge 5 te bieden heeft.

Fitbit Charge 5 geen fysieke knoppen

We begrijpen dat het ontwerp zonder knoppen strakker is, de touch-screen only bediening is echter niet helemaal goed uit de verf gekomen. Te vaak ben je aan het tikken of krijg je een functie die je eigenlijk niet wilde kiezen. Het design is strakker, er zijn minder onderdelen die stuk kunnen gaan of ergens achter kunnen haken maar de bediening is hierdoor niet prettiger geworden.