Polar smartwatches

Je koopt een Polar smartwatch niet als pronkstuk. Hoewel zeker de topmodellen van dit merk er behoorlijk indrukwekkend uitzien valt direct op dat functie boven fashion gaat. Dit is zeker geen minpunt, er zijn weinig sporthorloges op de markt die zich kunnen meten met het Polar assortiment wat betreft functionaliteit. Daarnaast hebben we ditmaal eens niet te maken met een sprinter als de Apple Watch, die in korte tijd de meest verkochte smartwatch werd, maar met een marathonloper die langzaam maar zeker de koppositie verwerft. Ben jij net zo serieus over sport als het ontwerpteam van Polar? Dan moet je zeker even verder lezen.

Beoordeeld met een 9/10
N
Voorloper op technologie
N
Perfecte sporthorloge
N
Zeer nauwkeurig

Waar komt het merk Polar vandaan?

Voordat je besluit een Polar horloge te kopen wil je wel even weten of het een betrouwbaar merk is. Als je een product van een ‘eendagsvlieg’ koopt dan is het maar afwachten met de garantie en updates. Wees gerust, dit merk bestaat al veel langer dan de meeste concurrenten in smartwatches of activity trackers, sinds 1977 om precies te zijn. Ze waren het eerste bedrijf dat een draadloze hartmonitor wist te ontwikkelen. Daarmee behoort de Polar watch dus tot de pioniers in draagbare monitoring.

In het midden van de jaren zeventig was er geen enkele manier om de hartslag nauwkeurig te meten buiten een kliniek of laboratorium. Als je aan het sporten was dan moest je dus maar raden wat je hartslag was. Polar werd opgericht in 1977 en zou de volgende drie jaar hard werken aan een nieuwe technologie waar ze ook patent op kregen. Seppo Säynäjäkangas, de oprichter van Polar, vond de eerste, draadloze ECG hartmonitor uit. In 1982 zou de Sport Tester PE 2000 uitkomen, de eerste ‘wearable’ hartmonitor die geheel draadloos functioneerde.

Polar smartwatch is geen speelgoed

Er zijn veel consumenten die een smartwatch kopen als sieraad of high-tech speeltje. Daar is niets mis mee, het is ook leuk speelgoed natuurlijk. Bij Polar pakken ze het serieus aan, als je besluit om een Polar sporthorloge te kopen dan ben je blijkbaar zelf ook serieus over sporten en je persoonlijke prestaties. Sinds de oprichting van het bedrijf wordt hun technologie wereldwijd ingezet om wetenschappelijke onderzoeken uit te voeren. Het merk heeft altijd een nauwe band gehad met universitaire instellingen en wetenschappelijke organisaties. Zo is kennis tientallen jaren over en weer gegaan wat je merkt aan een Polar horloge. Zowel de hardware als de software komt degelijk over. Met recht kunnen we dus zeggen dat zij stuk voor stuk beste sporthorloges maken.

Het harde werk moet je zelf doen

Het enige wat jij nog hoeft te doen, is het harde werk zelf.” Deze tekst valt te lezen op de website van Polar sporthorloges. Dit geeft aan dat deze producten gemaakt zijn voor fanatieke sporters. De keuze in modellen is behoorlijk breed wat betreft toepassingen en mogelijkheden, hier zijn enkele modellen die op dit moment leverbaar zijn:

  • Polar Vantage M2: Dit is een multisporthorloge met GPS dat ontworpen is voor mensen met een ‘sportieve’ mindset. Je kunt muziek bedienen op je horloge en er zijn andere typische smartwatch functies aanwezig. Draag dit Polar sporthorloge ook zeker in de nacht want informatie over jouw slaappatroon kun je gebruiken om jouw ‘oplaadtijd’ te optimaliseren.
  • Polar Vantage V2: Een letter verschil maar toch een klasse hoger dan de goedkopere M2 versie. De materialen in dit product zijn van het hoogste niveau, toch is het gewicht beperkt gebleven. Ook met dit horloge kun je weer muziek bedienen en gebruik maken van andere smartwatch functies, het zijn de uitgebreide prestatietesten voor fietsers en hardlopers die toch wel de show stelen. Naast programma’s voor training zijn er ook programma’s samengesteld om je lichaam te laten herstellen. De boog kan immers niet altijd gespannen staan.
  • Polar Grit X: Als er de letter ‘X’ in de productnaam staat, dan weet je op voorhand dat het voor ‘eXtreme’ inspanning gemaakt is. De hoogtemeter zorgt ervoor dat bergop en bergaf nauwkeurig wordt vastgelegd. Met de HillSplitter app kun je tot in detail bekijken welke pieken en dalen je hebt bereikt. Dit is hét multisport horloge waar alle essentiële onderdelen van slimme sporthorloges in aanwezig zijn.
  • Polar M430: Dit Polar horloge is geen smartwatch, het is wél een heel slimme activity tracker. Er is GPS ingebouwd en het systeem is ontwikkeld voor hardlopers. Ook in stilstand is het slim om dit polshorloge te dragen want je slaapritme wordt ook vastgelegd. Voor andere sporten is dit model minder geschikt. De prijs ligt wat hoger dan een gemiddelde activity tracker, je krijgt er wel nauwkeurige metingen van.

Rekening houden met privacy

Het delen van privacygevoelige informatie is van toepassing op alle apparaten die locatie informatie registreren en delen, in 2018 ontdekte een Nederlandse publicatie dat gebruikersinformatie openbaar zichtbaar was. Routes van gebruikers waren in te zien door externe personen, ook namen, beroepen en adresgegevens konden zo achterhaald worden. Polar nam direct maatregelen door een deel van de online deel functionaliteit te verwijderen uit het systeem. Je mag er dus nu van uitgaan dat jouw informatie niet op straat komt te liggen. Risico op een privacylek geldt overigens voor alle smartwatches die informatie opslaan en delen waardoor je als gebruiker altijd moet opletten met de data die zichtbaar is.

Polar smartwatch of ander merk?

Bij het vergelijken van smartwatches wordt je bekogeld met indrukwekkende specificaties en mogelijkheden. Als je graag speelt met wijzerplaten, horlogebandjes en jouw horloge ziet als een soort smartphone aan je pols, dan is een Polar horloge wellicht niet eerste optie om naar te kijken. Als je daarentegen op zoek bent naar een slim horloge dat echt nauwkeurig jouw prestaties vastlegt en gebaseerd is op tientallen jaren ervaring en kennis, dan zul je bij dit merk zeker een waardig product vinden.

Het Vantage V2 model haalt alles uit de kast wat betreft sporthorloges voor consumenten, ook (semi) professionele atleten zullen onder de indruk zijn van de mogelijkheden die hier aanwezig zijn. De prijs ligt zelfs hoger dan bij de bekende smartwatch merken zoals die van Apple of Samsung het geval is. Vergeet niet dat de uitgebreide software ook veel ontwikkeltijd heeft gekost. Je kunt beter trainen en optimaal rusten omdat je enorm veel accurate data tot je beschikking hebt.

Houd er rekening mee dat het scherm ook bij de luxere modellen niet zo helder is met intense kleuren wat bij sommige andere beste smartwatches wel het geval is. Dit is een resultaat van energiebesparende maatregelen. Snel even het scherm aflezen kan onder sommige condities een beetje moeite kosten. Het is een logische afweging gezien de focus op serieus sporter, je kunt gelukkig wel tijdens het sporten het scherm tijdelijk op een extra heldere stand zetten