Welke smartwatch past bij mij blog banner

Welke smartwatch past bij mij?

door | 5 maart 2022

Leestijd: (aantal woorden: )

Geen zin om alles te lezen? Check dit!

  • Bepaal het type smartwatch: een sporthorloge, een activity tracker, een hybride smartwatch of toch voor een ‘normale’ smartwatch.
  • Bepaal het budget dat je wilt uitgeven voor jezelf en houd je daaraan.
  • Welke specs zijn er belangrijk voor jou? En welke smartphone heb je op dit moment?
  • Check de beste smartwatches van dit moment in onze top 12 lijst!

Stap 1: welk type smartwatch past bij mij?

Er zijn verschrikkelijk veel smartwatches op de markt en dat kan de keuze moeilijk maken. Ook zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden binnen de smartwatches zelf. De meest gangbare op het moment zijn:

  • Smartwatches
  • Sporthorloges
  • Activity trackers
  • Hybride smartwatches

Om antwoord te krijgen op de vraag: welke smartwatch past bij mij? Is dit de eerste beslissing die je moet gaan nemen, welk type smartwatch spreekt mij het meeste aan.

Wat is nou een smartwatch?

Alle slimme horloges vallen in principe onder de noemer smartwatch. Een smartwatch is een verlengstuk van je smartphone, maar kan tegenwoordig ook steeds meer als losstaand apparaat gebruikt worden. Functies die tegenwoordig op elke smartwatch aanwezig zijn: het ontvangen van meldingen, hartslagmeter, reageren op berichten. Ook komen er steeds nieuwe functies bij, zoals het betalen met je smartwatch en het afspelen van muziek op je smartwatch.
Lees hier meer over: wat is een smartwatch?

De verschillen in de benaming: sporthorloge

Bij smartwatches kan je dus onderscheid maken in bepaalde types. Zo hebben sporthorloges specifieke functies voor het bijhouden van je sportprestaties. Denk daarbij aan bloeddrukmeters, hoogtemeters en saturatiemeters. Dus als fanatieke sporter is het dus zeker interessant om ook eens te kijken tussen de beste sporthorloges.

Tegenwoordig zijn er steeds meer merken die dedicated sporthorloges maken. Van recreatieve sporter tot wedstrijd sporter, deze merken hebben precies wat jij nodig hebt:

Ga je voor een sporthorloge? Neem dan een kijkje op de beste sporthorloge 2022.

Een activity tracker

In het rijtje van smartwatches, zijn deze type het meest basis. Dat is ook weer mooi terug te zien in de prijs, want over het algemeen zijn activity trackers wat goedkoper dan de smartwatches van deze tijd. Het bekendste merk is de Fitbit met het model de ‘Charge’. Dit type slimme horloge is vooral bezig met het tracken van je activiteit, zoals stappen of hardloopafstand. Ook kunnen deze horloges steeds vaker ook meldingen van je smartphone laten zien, maar dat is vooral een leuke bijkomstigheid.

De hybride smartwatch

Dit type is over het algemeen wat minder bekend. De hybride smartwatch kenmerkt zich door het uiterlijk. De hybride horloge heeft namelijk traditionele analoge wijzers, maat daarin een display verwerkt. Op het eerste oog ziet een hybride horloge eruit als normaal horloge, maar met slimme functies. Over het algemeen zijn dit soort smartwatches net wat mooier qua uiterlijk en daardoor stijlvoller. Dit is dus de ideale tussenoplossing als je nog niet helemaal zeker weet of je voor een volledige smartwatch of een normaal horloge gaat.

Stap nummer 2: bepaal je budget

Als je voor een bepaald type smartwatch hebt gekozen vallen er ook een hele hoop af. De volgende stap hierin is het bepalen van je budget. Wat wil je uitgeven aan een smartwatch? Zo heb je al een smartwatch vanaf €50, maar zitten er ook super geavanceerde sporthorloges tussen van €700. De meeste slimme horloges zitten ergens tussen deze twee prijzen in

Zorg er in ieder geval voor dat je niet teveel betaald en check verschillende aanbieders voordat je de aankoop doet. De prijs tussen verkopers kan namelijk erg verschillen.

Stap 3: welke functies mogen niet ontbreken?

De functies van een smartwatch zijn ook uiterst belangrijk. Je kan er heel veel mee, maar is dat ook nodig voor jou? Op die manier maak je een selectie aan functies die echt op je nieuwe smartwatch wilt hebben en betaal je niet voor de overige functies, die je toch niet gebruikt. Een aantal populaire functies waar je uit kunt kiezen:

  • Inkomende meldingen: deze eerste lijkt me vrij duidelijk, wil je de inkomende meldingen kunnen ontvangen op je slimme horloge?
  • Gezondheid tracken: smartwatches staan erom bekend dat ze je gezondheid kunnen meten. Denk daarbij aan hartslagmeters, het bijhouden van je slaapritme en het bijhouden van je stappen. Bij vrijwel alle huidige modellen zijn deze functies inbegrepen. Hoe ver je hierin wilt gaan is aan jou, kijk dus goed welke gezondheidsfuncties jij wel en niet interessant vindt.
  • Sportprestaties bijhouden: sport je veel? En hoe fanatiek ben je hierin? Dat zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen als het gaat om sportprestaties. Ben je erg gedreven in hardlopen? Dan zijn andere functies weer interessant dan als jij een fanatieke zwemmer bent. Let hier dus goed op en bepaal vooraf wat je aan sportfuncties zou willen hebben.
  • Het design: het oog wilt ook wat en dat is bij smartwatches niet anders. Naast het uiterlijk van de horlogekast en het bandje, kan je bij smartwatches ook vaak het uurwerk aanpassen. Zo heb je voor elke gelegenheid een bijpassend horloge. Hoe belangrijk is deze functie voor jou? En hoever wil je hierin kunnen gaan?
  • Contactloos betalen: met meer en meer slimme horloges kun je ook contactloos betalen. Een functie die vooral handig is als je je portemonnee en telefoon bent vergeten. Of natuurlijk als je deze niet mee hebt willen nemen, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Hierbij is het belangrijk om te kijken of je bank dit ondersteund en of de smartwatch dit mogelijk maakt. Let hier dus op beide aspecten.
  • Bellen met de smartwatch: wil je graag bellen met je smartwatch? Dan is deze functie belangrijk om te hebben. Hierin kan je ook de onderscheid maken tussen bellen als standalone, dus dan hoeft je smartphone niet in de buurt te zijn, of bellen als er wel verbinding is met je telefoon. Als je de watch wilt gebruiken als standalone is het wel weer nodig om een speciaal abonnement af te sluiten bij een provider.
  • Opslaan en afspelen van muziek: ook deze functie zit op de meeste slimme horloges van nu, maar nog niet overal. Wil je muziek op de watch op kunnen slaan? Of is het bedienen van je muziek op je telefoon al genoeg? Daarnaast is het ook goed om te kijken of er koppeling mogelijk is met bijvoorbeeld Spotify. Bepaal wat belangrijk is en zoek de juiste smartwatch hierbij.

Dit zijn de populairste functies op een smartwatch, maar dit gaat natuurlijk veel verder. Bedenk bij jezelf wat jij belangrijke functies vindt en schrijf deze op. Ga naar aanleiding daarvan nog verder research doen om te kijken wat er nog meer mogelijk is. Is je lijstje aan functies, budget en type compleet? Dan heb je waarschijnlijk ook wel antwoord op de vraag: welke smartwatch past bij mij en kan je jouw nieuwe horloge gaan uitkiezen.

Laatste check voor je de aankoop doet

Niet geheel onbelangrijk, past de smartwatch bij je smartphone? Heb je een iPhone, dan moet je goed opletten of de gekozen smartwatch daar wel compatibel mee is. Hetzelfde geldt voor elke andere telefoon, want jammer genoeg past niet elke smartwatch bij elke smartphone. Kijk hier dus goed naar.

Hulp bij het uitzoeken?

Zoals al gezegd zijn er erg veel smartwatches om uit te kiezen. Wij hebben geprobeerd dit makkelijker te maken voor je met onze lijst: beste smartwatch. Van de honderden smartwatches die er beschikbaar zijn, hebben wij een selectie gemaakt van alleen de beste smartwatches op dit moment. Dit zijn er 12 en dus een stuk makkelijker om uit te kiezen! Hulp nodig bij het kiezen van een sporthorloge, neem dan ook eens een kijkje op de blog: Welke sporthorloge past bij mij?